La finalul lunii iulie am avut primul grup de lucru, grupul zero cum l-am numit. Așa cum anunțasem aici, înainte să deschid porțile publicului larg, am lucrat cu un grup de persoane din cercul meu de cunoștințe. Mi-am dorit să testez timpul aferent predării, ritmul în care informațiile sunt procesate și să primesc și un feedback din partea unui grup.

Grupul de test a trecut prin programa vizată de mine: 2 zile de weekend a câte 4 ore pe zi și plus o ședință privată (de 1 oră sau maximum 1 oră jumătate). Am fost 6 participante și un facilitator (subsemnata), deci cadrul a fost unul restrâns și intim. Înțelegerea de bază a fost aceea de maximă discreție: ce se spune în grupul zero… rămâne în grupul zero 🙂

Așa cum anunțasem și anterior, în cadrul cursului am discutat elemente de bază despre sexualitate și erotică, abordările cele mai răspândite în sex-terapie, polaritatea feminin – masculin (principalele deosebiri de care trebuie să ținem cont în trezirea impulsului erotic) plus o serie de exerciții practice care revelează propriile convingeri sexuale, explorarează mintea erotică, elemente de bază din masajul senzual, prezentarea tipologiilor sexuale și determinarea propriei tipologii, cât și recomandări de lecturi în domeniul sexualității umane.

Fără să încalc intimitatea și să divulg identitatea cuiva, (am cerut acordul lor pe acest text înainte să îl public) am să prezint doar câteve elemente relevante despre fetele din grup.

Cea mai tânără are 28 de ani. Vârsta este un criteriu pentru selectarea persoanelor din cadrul grupului: minimul pe care îl voi accepta este 26 de ani. Consider că pentru a înțelege cu adevărat elementele predate în cadrul cursului, pentru a beneficia de valoarea banilor cheltuiți, este necesară o experiență de viață, o maturizare erotică și o dorință autentică de dezvoltare (mai mult decât o simplă curiozitate). Aceste grupuri au din pornire un filtru foarte mare prin însăși natura lor: puțini oameni realizează valoarea unei astfel de curs intensiv și mult mai puțini își alocă timp, energie și resurse pentru această latură a vieții lor. Din respect pentru persoanele care sunt realmente interesate să se dezvolte pe latură intimă, voi selecta participantele grupului în funcție de maturitatea și motivația lor. Energia care se crează în cadrul grupului este importantă, o persoană care vine doar din curiozitate poate la fel de bine să se uite și pe cont propriu. Realizez că sună intimidant, însă în același timp pentru cineva care știe realmente ce vrea la acest capitol servește drept liniștire și garanție că în cadrul grupului energia este așezată, nivelul este ridicat și că valoarea cursului este maximă.

Mai departe, fiecare dintre participante deja studiase pe cont propriu (în primul rând lecturi în care se aprofundează cunoștințele despre sexualitate, atât cât se regăsesc în cultura vestică cât și în cea orientală). Poate că acest lucru se înțelege mai bine dacă este legat de esența lor: în viața de zi cu zi sunt femei care construiesc diferite proiecte, pe lângă locul lor de muncă, manifestă interese pentru activitate sportivă (nu neapărat intensă, dar suficient cât să tindă spre un echilibru hormonal și psihic), manifestă interes pentru nutriție sănătoasă și au predispoziție spre lectură și dezvoltare pe cont propriu. Majoritatea au participat la diferite cursuri pentru propria dezvoltare, aici incluzând și alte domenii pe lângă sexualitate.

Un alt element important este că fiecare dintre ele avuseseră deja un dialog cu partenerul (din prezent sau din trecut) despre dorința lor să învețe și să își exploreze mai profund latura sexuală și erotică. Indiferent că erau într-o relație sau nu în momentul înscrierii la curs (acest lucru de altfel nu este un factor cheie nici în selecție, nici în urmarea cursului) faptul că au declarat față de partenerii această dorință arată un nivel ridicat de deschidere și dorință de dezvoltare. Lucru care evident face mai ușoară învățarea și aplicarea elementelor învățate (care nu sunt doar de natură fizică, tehnici, ci și de atitudine, abordare, perspectivă și direcție spre învățare și dezvoltare continuă pe latură intimă). Deși asumarea în fața persoanei cu care își explorează latura sexuală și erotică nu este un element de selecție la curs, el cu siguranță este un indicator al nivelului persoanei. Cel mai probabil este ca, după curs, majoritatea participantelor să își anunțe în mod natural partenerii (fie din acel moment, fie din viitor) despre dorința lor.

Experiența propriu-zisă din timpul cursului a fost una de relaxare. Așa cum am declarat și în video-ul făcut chiar în ultima zi alături de grup, prima mea grijă era legată de modul în care reușeam să explic și să redau cât mai bine lucrurile pe care eu le-am învățasem în ultimii ani și modul în care aveam să contribui la entuziasmul și intensificarea dorinței participantelor pentru evoluția pe acest plan. Spre bucuria mea emoțiile mi s-au dus din momentul în care am început să vorbim, iar interacțiunea grupului a fost una de dezvoltare. Explicarea și înțelegerea tipologiilor sexuale (cu aspectele lor de lumină și umbră) a fost cele mai apreciat moment din cadrul grupului, iar cel mai vesel și degajat a fost cel legat de tehnicile de masaj senzual 🙂

În speranța că ne vom întâlni la un grup de lucru, te încurajez să începi de pe acum orice explorare poți pe partea aceasta. În sensul acesta te-ar putea ajuta postarea despre lecturi în domeniul sexualității – dar nu numai.